lördag 13 december 2014

Recept: Våra bästa lussebullar

Foto: Lizette Andersson, Te-adventskalendern

Våra lussebullar är just bullar och inte katter, vi tycker det är så gott när det blir saftigt! Här är receptet för en sats:

  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker 
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst 
  • 175 g rumsvarmt smör 
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt 
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
  • 1 dl russin 
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling
  1. Stöt saffran i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffran i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 
  2. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

  3. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Pensla med smör och doppa i socker; där har du stans godaste lussebulle!
Ät nygräddade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar