Kitchenyum-Emmie har varit i farten igen;
Te i chokladmousse? Ja, varför inte. Den här chokladmoussen
får en hint av Earl Grey utan att ta över. I receptet användes 70% mörk
choklad, vilket ger en fyllig härlig smak. Som sötning använde jag kokossocker
men samma mängd strösocker fungerar alldeles utmärkt. Moussen är supergod att
servera med en klick grädde och något knaprigt för att ge kontrast till den
lena moussen. På bilderna använde jag granatäpple kärnor och kakaokross men
även hackade mandlar fungerar utmärkt.
Foto: Emmie Söderström, kitchenyum.se |
Receptet räcker till 8 personer.
2,5 dl vatten
2 msk Earl Grey
200 g mörk choklad (70%)
4 msk kokossocker
150 g smör, rumstempererat
en nypa vaniljpulver
3 äggulor
5 äggvitor
en nypa salt
Foto: Emmie Söderström, kitchenyum.se |
Koka upp vatten till teet. Låt 2 msk Earl Grey dra i det
varma vattnet i cirka fem minuter. Se upp så teet inte blir bittert.
Knäck äggen och separera vitor från äggulor. Spara 5 vitor
och 3 äggulor.
Bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål. Häll
teet över chokladen och rör om. Sätt skålen över ett vattenbad (sjudande
vatten) och rör om tills chokladen har smält och blandat sig ordentligt med
vattnet. Stäng av plattan och lyft
skålen ur vattenbadet. Tillsätt det rumstempererade smöret, sockret, äggulorna,
saltet och vaniljpulvret. Rör om tills alla ingredienser har blandats samman
till en jämn smet.
Vispa äggvitorna med lite salt till ett ganska så hårt skum
(toppar ska bildas när du drar med vispen). Vänd ner vitorna i
chokladblandningen. Häll upp i en form eller små portionsformar. Sätt in i
kylen och låt stelna, helst över natten.
Vid servering: garnera moussen med granatäpplekärnor,
hackade mandlar eller kakaokross. Toppa med grädde och skivad sharonfrukt. Pudra
eventuellt över lite kakao.
Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar