lördag 21 december 2013

Emmie (@kitchenyum) tipsar om goda recept!Foto: Emmie Söderström / 
@kitchenyum på Instagram

Under december månad kommer Emmie Söderström som driver kontot kitchenyum på Instagram att tipsa oss om godsaker och härliga recept på bloggen! 

Emmie jobbar dessutom i en tebutik i Stockholm och många av recepten hon tipsar om passar finfint till allas vår favoritdryck; te! 

Dan före dopparedan kan vara en av de mysigaste dagarna på året. Eventuell julstress är förhoppningsvis som bortblåst och man kan istället njuta av den första skinkmackan medan man slår in de sista klapparna. Enligt mig är det inte mycket som slår den där första julskinkan. Skinkan kräver ju dock ett gott bröd och en härligt sötstark senap.
Nedan följer recept på knäckebröd(mina favoriter) som jag gör flera gånger i veckan och givetvis passar de utmärkt till julskinkan. Tillsammans med min hemmagjorda senap blir knäckemackan fulländad och man kan inte vara mer en redo för julen att sätta fart!

Foto: Emmie Söderström / @kitchenyum på Instagram

Julsenap
2 pkt gula senapsfrön
1 pkt bruna senapsfrön
2 dl vatten
1,5 msk colmans senapspulver
2 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
2 msk honung
2 msk äppelmos
0,5 dl solrosolja

Börja med att koka senapsfröna i vattnet i ca 5 minuter. Ta från plattan och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa till önskad konsistens. Det är gott om det finns kvar hela senapsfrön i senapen. Häll på glasburk och låt mogna i kylen.


Fröknäcken
2 dl fullkorn dinkelmjöl (eller annat mjöl)
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl olja, exempelvis solrosolja eller rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt

Kombinera alla ingredienser. Bre ut på bakplåtspapper ett så jämt, tunt lager som möjligt. Strö över flingsalt. Sätt in i ugnen på 150 grader i 45 – 60 minuter. Kontrollera i slutet så att det inte bränns.
Ta ut och låt svalna för att sedan bryta upp bröden. Eller skär i rutor med kniv innan brödet svalnat.
Foto: Emmie Söderström / @kitchenyum på Instagram


Sist men inte minst vill jag önska er alla en riktigt God Jul! Se till att njuta ordentligt och ta tillvara på dessa dagar med vänner och familj! 

/Emmie 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar