torsdag 5 december 2013

Anna på www.enkoppte.nu tipsar!



Anna Ceder, vår te-expert
under december månad. Foto:
Anna Ceder, www.enkoppte.nu
Låt oss presentera;
Anna Ceder, en hängiven tedrickare och  expert inom området. Några av er känner säkert igen henne från www.enkoppte.nu - nätets skönaste tesajt, som är en inspiratons- och informationssajt för tedrickare, vilken Anna driver.

I december månad får vi äran att ta del av Annas tips och tankar kring te, härligt, eller hur? Den här gången berättar Anna om hur man ordnar en trevlig teprovning hemma, vad man skall tänka på och mycket mera. Enjoy!














Foto: Anna Ceder, www.ekoppte.nu
Att ordna en egen teprovning hemma brukar bli riktigt uppskattat hos tesugna gäster! Här kommer några tips på hur du går tillväga för en så lyckad teprovning som möjligt. Kom ihåg papper och penna till alla deltagare, så att ni efteråt kan jämföra era upplevelser.

ORDNING
Smaka av te i ordningen vitt - gult - grönt - oolong - svart - örtteer (även Rooibos) - pu-erh. Har du smaksatta teer på avsmakningsmenyn smakar du av dessa efter neutralt svart men innan örtteerna. Drick en sipp kallt vatten mellan de olika sorterna för att neutralisera smaklökarna, och ta också gärna en minuts paus och gå ut och andas några djupa andetag frisk luft.

KÄNN
Bekanta dig med bladen! Titta, känn och dofta. Är bladen stora eller små, platta eller krusiga, blanka eller ludna? Känns de kompakta eller luftiga när du väger dem i handen?

BRYGG
Brygg teet efter instruktioner från din tehandlare (var noga med att inte klämma ihop bladen i en för liten sil;   vattnet måste kunna flöda fritt mellan tebladen).

DOFTA
Dofta på det bryggda teet genom att dra in ett djupt och långsamt andetag genom näsan, känn doftmolekylerna följa näsgångarna och svalget. En bra hjälptanke är att tänka att doften ska följa
näsbenet, alltså ligga högt i näsan! Låt associationerna flöda fritt; te kan dofta hav, blöta löv, kakao, bar jord på våren, mogna frukter, tobak, nyutsprungna löv - och allt däremellan.

SMAKA
Bästa avsmakningen görs när teet svalnat några minuter till behaglig dricktemperatur. Servera teet i små koppar av tunt porslin (mormors mockakoppar eller nätta äggkoppar brukar funka bra!) Smaka av i små klunkar, så att teet når de känsligaste smaklökarna på spetsen, sidan av och längst bak på tungan. Notera alla smakassociationer på ett papper, och brygg sedan minst en omgång till på samma teblad (låt dra lite längre denna gång) för att kunna ringa in hur smaken utvecklas från bryggning till bryggning. I detta moment såväl som i doftmomentet brukar det märkas en tydlig skillnad mellan rökare och icke-rökare i fråga om hur många doft- och smakdimensioner som kan identifieras...


Lycka till!
Anna Ceder, www.enkoppte.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar