torsdag 19 december 2013

Anna på www.enkoppte.nu tipsar!Anna Ceder, vår te-expert
under december månad. Foto:
Anna Ceder, www.enkoppte.nu
Låt oss presentera;
Anna Ceder, en hängiven tedrickare och  expert inom området. Några av er känner säkert igen henne från www.enkoppte.nu - nätets skönaste tesajt, som är en inspiratons- och informationssajt för tedrickare, vilken Anna driver.

I december månad får vi äran att ta del av Annas tips och tankar kring te, härligt, eller hur?
Att ha te som måltidsdryck är inte fel. Ta del av Annas bästa tips nedan.  Enjoy!Foto: Anna Ceder - www.enkoppte.nu
Att få en liten kopp sesamdoftande te till sushin är inget ovanligt, men har du testat att servera te som måltidsdryck även i andra sammanhang? Faktum är att det är få drycker som kan lyfta maten på samma sätt! Välj alltid rena teer av bra kvalitet, helst ekologiska förstås, och servera i små, små koppar. Skippa "tebaljor", skippa trånga tesilar och skippa vad jag brukar benämna som tedrinkar, dvs teblad som smaksatts med allt möjligt och omöjligt och sedan blandats upp med söta fruktbitar, så är du home safe.
Här kommer några tips på smarriga kombinationer:
- Kryddig thaiinspirerad mat med chili, ingefära, lime, koriander och andra härligt doftande ingredienser gör sig fint med enkla vita teer. Välj de söta och nötiga sorterna med visst mått av oxiderade blad framför de finstämda silvernålsteerna.
- Kallbryggt rooibos till en matig fetaostsallad (varför inte göra en julig variant med grönkål och granatäpple?).
- Feta och smakrika rätter som exempelvis oststinna gratänger gör sig toppenbra med lätta jasminteer. Välj gärna rullat te av hög kvalitet, då dess stora blad ger ett mjukare te än de rena - ofta småbladig - lösbladsteerna.
- Oavsett om det är på julbordet eller på midsommarfesten så består ett klassiskt svenskt högtidsbord ofta av pikant sill och gräddfil, salt gravad eller rimmad lax och mjäll potatis. Denna husmanskost gör sig nästintill otippat bra ihop med japanskt sencha-te! Det gröna senchat har en lätthet och en försiktig syra i smaken som verkligen balanserar upp den intensiva smaken på tallriken. Testa!
- Lussekatter + lättrostat gult te = sant! Medan hårdrostade gula teer har smaktoner som nästan drar åt kaffehållet, är de lättrostade mjuka och fylligt fruktiga i smaken. Som gjort för saffransbullar!
- Ljusa oolonger är kanonbra allround-måltidsdrycker; de främjar matsmältningen och passar med sin gröna och friska smak bra till såväl svensk husmanskost som internationella köksäventyr.
- Söndagsmiddag hos föräldrarna, klassiskt uppdukat med kött och potatis och gräddig sås - och så en liten kanna fint darjeelingte på det? Javisst! Darjeeling är känt för sina pärlande teer, som har både tyngd och finess nog för detta lite allvarligare sällskap...

Smaka dig fram, du kommer bli överraskad och övertygad om dessa små blads förträfflighet som måltidsdryck!

/Anna, www.enkoppte.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar